Eerbeek


Eerbeek is één van de twee grote kernen van de gemeente Brummen. De andere kernen en buurtschappen zijn: Empe, Hall, Oeken, Leuvenheim, Tonden, Voorstonden, Broek en Cortenoever.De naam Eerbeek komt voor de eerste maal voor in 1046 als aanduiding "Erbeke". De betekenis hiervan is "bebouwde grond bij beek". Het Eerbeek van vroeger behoorde tot de kadastrale gemeente Hall, zoals tezien op de oude kaart hiernaast.De ligging van Eerbeek aan de rand van de Veluwe is van oudsher zeer geschikt geweest voor de vestiging van papiermolens. In de loop van de eeuwen kregen de papiermolens een fabrieksmatig karakter. Daarom ligt op het bedrijventerrein van Eerbeek (42 hectare) het zwaartepunt van de bedrijvigheid bij de papier- en kartonindustrie.

Gemeentekaart van Hall, Brummen. Klik voor een vergroting.
Een groot deel van de overige bedrijven vallen in de sectoren machine-industrie, groothandel, transport, op- en overslag en logistiek. Verder zijn er, al of niet in combinatie met een woonhuis, een aantal lichte lokale bedrijven gevestigd die geen enkele relatie hebben met de papierindustrie.Het Oranje Nassauplein en de Stuyvenburgstraat zijn de twee winkelcentra van Eerbeek, waarvan de Stuyvenburgstraat de grootste hoeveelheid winkels heeft. Op dit plein is onder andere een monument ter herdenking van de bevrijding en het standbeeld van "de drie Gratiën" te vinden.
Een foto van dit standbeeld staat hiernaast afgebeeld.
Het standbeeld van "de drie Gratiën"
Het openbaarvervoer in (en naar) Eerbeek is tegenwoordig alleen vertegenwoordigd door de bussen van Connexxion. Over de spoorlijn Apeldoorn - Dieren heeft tot 1947 zowel personen- als goederenvervoer (voornamelijk papier en hout) gereden. Hierna heeft er tot 1 juni 1984 nog uitsluitend goederenvervoer gereden. Het station van Eerbeek doet momenteel nog als zodanig dienst voor de toeristische treinen van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij.  


door deze pagina te bezoeken gaat U accoord met de disclaimer