Coldenhove park


Na de oorlog bleef Coldenhove een vacantie-oord, en werd het verder uitgebreid. Er werden meer huisjes gebouwd en luxer ingericht. Zo werden de huisjes voorzien van goede isolatie (dubbelwandig en dubbeldaks) en was er ook een toilet aanwezig.

Helaas sloeg af en toe het noodlot toe, en brandde een huisje af, zoals in 1946, toen huisje Bjordal afbrandde.

In de folder van Coldenhove van het jaar 1951 wordt aangegeven dat ook de mogelijkheid bestaat om in het kamp-huis kamertjes te huren, net als vóór de oorlog, met complete bediening. Tevens was er inmiddels een "laag-seizoen korting" op de huurprijs van de huisjes ingesteld: vóór Juli en ná Augustus 20 procent korting, aldus de folder.

Ansichtkaart van Coldenhove.  
Ook wordt er overvloedig melding gemaakt van het feit dat het park per bus bereikbaar is. Niet zo gek, want tot 1947 kon men Eerbeek per spoor bereiken. In 1936 kreeg dhr. Wolzak zelfs toestemming van de Maatschappij tot Exploitatie der Staatsspoorwegen om een Handwijzer te plaatsen bij het staion Eerbeek.
Nu was men dus op de bus-verbinding vanuit Apeldoorn aangewezen, welke stopte bij bushalte "Nijk", zo'n vier kilometer van het park. Op bestelling kon men een auto bij deze bushalte reserveren.

Folder uit 1951, klik op de foto voor een vergroting.
Wanneer men echter deze tocht van vier kilometer te voet aflegde, gelukkig met alleen handbagage bij zich, moest men via het fabrieksterrein van Papierfabriek Coldenhove lopen. Over wat nu de leveranciersingang is liep men naar het houten kamphuis, wat gestaan heeft op de plaats waar nu de winkel is. In het gebied achter (west zijde) het kamphuis stonden de huisjes verspreid in het terrein. De tenten moeten weer rechts (noord zijde) van het kamphuis gestaan hebben, evenals in het gebied achter de huisjes, richting Beekhul.
Het landgoed Beekhul werd later door Dhr. Wolzak aangekocht.

Café Nijk.   
Daar het park steeds verder groeide, werd er een nieuw kamphuis gebouwd.
Dit kwam te staan op "de bult", links van de toegangsweg en het houten kamphuis.
In dit nieuwe kamphuis kwam een restaurant compleet met terras en uitzicht over de vijver, en een tennisbaan.


Om de goederen aan te kunnen voeren, voor de bouw van het nieuwe hoofdgebouw, en voor de bouw van de nieuwe huisjes, werd de Boshoffweg doorgetrokken. De weg kwam op de plaats van het oude zandpad, en over "Dieperinck's bruggetje" te liggen.

Het nieuwe hoofdgebouw en restaurant.
Klik op de foto voor een vergroting.
  



Eén van de rietkapjes.  

Terras van het hoofdgebouw.  
De huisjes werden veelal verhuurd via bedrijven, zoals bijvoorbeeld Drukkerij Joh. Enschede. Deze bedrijven huurden meerdere huisjes af voor de werknemers.

Midden in het park werd een tweede vijver aangelegd, door NILL MY aangeboden aan Coldenhove. De vijver was voorzien van een fontijn en verlichting, hetgeen 's avonds in het onverlichtte park voor een sprookjesachting tafreel zorgde. In de zijkant van de vijver, welke van baksteen is opgemetseld, staat met witte letters NILL MY. Dit is het best te lezen vanaf de zijkant van de vijver, welke te bereiken was over het pad wat rond de vijver liep. Helaas bestaat dit pad niet meer. Rond 1956 wordt het park door dhr. Wolzak verkocht aan de NILL MY. Het eerste park dat op de Veluwe wordt gekocht door NILL MY is Rabbit Hill in Nieuw Milligen.

Ondanks dat op kleine afstand van het park het zwembad Coldenhove te vinden was, gebouwd in 1921, werd er ook op het park zelf een zwembad gegraven. Dit kleine, ondiepe bad was te vinden op de plaats waar nu het sportveld te vinden is. Later werd er een tweede deel toegevoegd. Dit zwembad moet hier gelegen hebben tot ongeveer 1994.


1953    en 2003



Het 'nieuwe' zwembad.

Het zwembad, aangelegd met hekken en kleedhokjes.

Het sportveld.


Een ramp op het park in 1961: het rietgedekte hoofdgebouw brandde geheel af.
Daar dit gebouw tevens de huisvesting was van de parkbeheerder, diende in het nieuw te bouwen hoofdgebouw ook weer woonruimte te komen. In het gebouw, wat in typische 60-er jaren stijl werd gebouwd, kwamen een restaurant, bar en de receptie. Het oude houten hoofdgebouw gaf plaats aan de (primitieve) kampwinkel en een recreatieruimte voor de jeugd met onder andere sjoelbakken.
Het nieuwbouw pand werd geplaatst op het veld waar vroeger in de vakanties films werden vertoond, vlak tegenover het houten gebouw.

Foto van het nieuwe hoofdgebouw.

Nieuwbouw

In deze tijd werden er ook steeds meer nieuwe bungalows gebouwd, groter en luxueuzer dan de rietkapjes. De bestaande huisjes werden aangepast aan de eisen van die tijd. De pomp was reeds vervangen door een normale kraan, even als de petroleumlamp vervangen was door elekticiteit. Verder werden de huisjes uiteraard in gezelligere kleuren geschilderd dan de vroegere donker groene beits. De witte rietkapjes met zwart geteerde onderrand bleven gewoon wit.

Door de toename van auto's, en daarmee caravans, werd het kampeerterrein ook beter begaanbaar gemaakt. Ook werd meegegaan in met de nieuwste trend: de sta-caravan. Hiervoor werd een deel van het kampeerterrein gereserveerd.

Sta-caravans

Kampeerterrein  
Aan de terraskant van het hoofdgebouw kwamen een midgetgolf, electro-scooterbaan en diverse speeltoestellen te staan. Ook stond er af en toe een poffertjeskraam. De scooterbaan is inmiddels verhuisd naar Rabbit Hill. Bij het zwembad stonden ook speeltoestellen zoals een tafeltennistafel en een kegelbaan.
Ook werd er een sportveld, met tennisbaan, aangelegd, ten noorden van de toegangsweg.

Scooterbaan



Later werd het hoofdgebouw enigszins verbouwd: de pui aan de kant van het terras werd verder naar buiten geplaatst, en ook werd een deel van het terras overdekt. Hierna werd er ook een houten serre gebouwd, welke dienst doet als snackbar.

Om meer eenheid in het park te brengen werd besloten om alle huisjes te vervangen. Over het gehele park werd één bouwstijl aangehouden. Het aantal huisjes nam toe tot 112 waarbij een deel van de campingplaatsen bij het Noorderbospad kwam te vervallen. Om het aantal caravanplaatsen ook uit te breiden werd er aan de westzijde van het park uitgebreid, tot aan Huize Beekhul. Daar ook dit huisje in eigendom was, werd dit later ook te huur aangeboden, als 6 persoons

Hoofdgebouw na verbouwing

Het nieuwe 'standaard' huisje.

Geschakelde bungalow


De vraag werd echter groter dan het aanbod, zodat er hierna nog verder uitgebreid moest worden. Er kwamen twee typen bij, vrijstaande en geschakelde bungalows. De bouw van deze bungalows ging ten koste van de kampeerplaatsen bij het Noorderbospad, waardoor de sta-caravans nu geheel werden ingesloten door de bungalows, en de kampeerplaatsen bij het 'oude' buitenbad.
Met deze uitbreiding naar 312 bungalows was ook een hoofdgebouw nodig, met een grotere capaciteit. In 1994 werd op de plaats van de tennisbaan een nieuw hoofdgebouw neergezet, compleet met verwarmd binnen-zwembad met zonnebanken, restaurant, bowlingbanen en indoor-tennisbaan.



Hoofdgebouw

Doordat het sportveld was komen te vervallen, en het nieuwe hoofdgebouw voorzien was van een zwembad, werd het oude zwembad gedempt, en werd hier een voetbalveld en een basketbalveldje gecreeerd en werden er speeltoestellen geplaatst. Het oude basketbalveld was komen te vervallen door uitbreiding van de parkeerplaats.

De toegangsweg werd verlegd, en de 'oude' toegangsweg werd uitsluitend leveranciersingang. Ook het oude basketbalveldje verdween, daar de parkeerplaats uitgebreid moest worden ten behoeve van de tourcaravans.


Het oude hoofdgebouw werd verbouwd, het werd een café restaurant waar simpele maaltijden konden worden besteld. Ook kwam er een internet/email service, en werd de oude receptie verbouwd tot biljartkamer met enkele spelautomaten. Het oude houten hoofdgebouw werd vervangen door een nieuwe winkel, met daar naast het Bollo-speelhuis.

De winkel.




Nieuw hek rond de vijver.


Het oude houten hekwerk wat rond de vijver stond is in 2004 vervangen door een soort wildhek, bestaande uit houten staanders met gaas. Helaas is de naast gelegen heuvel dermate verzakt dat herstellen van het pad welke om de vijver heen liep niet meer mogelijk is.


Ondanks dat het eenden eiland in de loop der jaren onder de waterspiegel is verdwenen, zijn er in 2004 een aantal kleine eendjes geboren, die inmiddels groot en bijna helemaal tam zijn.
Ook in 2004, in mei, is een indoorspeelplaats geopend in het huidige hoofdgebouw. Hiervoor heeft men één indoor tennisbaan opgeofferd. In 2008 verviel ook de tweede indoor tennisbaan, door uitbreiding van de indoor speelplaats, die de naam "Het SpeelBos" kreeg.

De internetservice wordt aangeboden in het oude hoofdgebouw, het Trefpunt. Dit gebouw werd in 2004 ook grondig onderhanden genomen, en de buitenzijde werd geschilderd in een opvallende kleurcombinatie. Het Trefpunt is inmiddels alleen in de weekeinden geopend als pizzeria, en het biljart en de speelautomaten zijn verplaatst naar het restaurant in het nieuwe hoofdgebouw. De bovenverdieping is ingebruik als huisvesting van de stagiaires, terwijl de houten aanbouw nog steeds als snackbar dienst doet.

Indoor speelparadijs.




De Boshoffweg zelf werd voor een deel verlegd, het deel tussen de wildroosters kwam langs de beek te liggen. Op deze wijze verviel de twee-deling van het terrein, waarmee een eind kwam aan meer dan 75 jaar kamperen langs de beek. Men bouwde op dit lege deel, samen met het voormalig sta-caravan terrein, 50 bungalows.
Op 30 juni 2006 was de oplevering het eerste deel (43 bungalows), officieel geopend door dhr. Joosten, burgemeester van de gemeente Brummen waarvan door zowel Landal als lokale media melding werd gemaakt.
Rond 1999 vatte Landal het plan op om het park verder uit te breiden, en die plannen werden medio 2005 goedgekeurd. Het trekkersveldje, wat te vinden was tussen de Boshoffweg en de Coldenhovense beek verdween, en de sanitaire voorziening die op dit terrein stond verhuisde eind 2004 naar het kampeerterrein tussen de bungalows en Beekhul waar een oude voorziening werd afgebroken, zodat één en ander verplaatst kon worden.

Een verblijf op Coldenhove is overigens simpel te regelen, via de website van Landal Greenparks, zodat alles op deze website met eigen ogen bekeken kan worden. Rondwandelingen over Landgoed Molenbeek, Landgoed Beekhul en door de Imbosch zijn dan zeer aan te bevelen. Details hierover vind U ook op deze website, aan de rechter bovenzijde.
Klik hier voor de website van Landal Coldenhove, deze opent in een nieuw venster.

De buren op Coldenhove.


Klik hier om op de volgende pagina verder te lezen.






door deze pagina te bezoeken gaat U accoord met de disclaimer