Beekhul



Hendrik Jan Ankersmit, geboren 1774 te Terwolde, vestigde zijn manufacturenhandel in 1799 in de Polstraat te Deventer. Zijn eerste fabriek was een blauwververij met een kalandermolen om de stof glad en glanzend te maken. De stoffen werden door thuiswerkers in opdracht vervaardigd. Zijn opvolgers breidden de zaak uit. Zo werd er in 1860 een nieuwe fabriek gebouwd, welke in 1862 gereed was. Deze fabriek kon echter pas in 1865 beginnen met de fabricage van katoengaren: door de Amerikaanse Burgeroorlog was aanvoer van katoen onmogelijk. De fabriek werkte toen voornamelijk voor Nederlands-Indië, er werden balen indigo gekleurd katoen geleverd. In de 20e eeuw werd de fabriek opnieuw gemoderniseerd, en in 1910 werd er een nieuwe katoendrukkerij gebouwd. Na de eerste wereldoorlog hoorde het bedrijf tot de marktleiders in de wereld.

Ankersmit's fabriek

De oudste dochter van Hendrik Jan Ankersmit Jr. (oprichter van de nieuwe fabriek in 1862), Gerharda Johanna Helena (1869 - 1944), was betrokken bij diverse vrouwen-bewegingen, en werkte nauw samen met onder andere Mathilde Wibaud en Carry Pothuis-Smit. In deze kringen waren de dochters van Broese van Groenou ook geen onbekenden.


Zoals veel mensen die handel dreven met Nederlands-Indië, en waarschijnlijk in navolging van de familie Broese van Groenou, kocht de familie Ankersmit een landgoed. Dit landgoed heet Beekhul.


Gerharda Johanna Helena Ankersmit



Op het langoed Beekhul liet de familie Ankersmit een huis bouwen, een eenvoudig houten huis met een huiskamer, twee slaapkamers en een keuken. Het geheel is gebouwd op gemetselde pijlers welke diep in de zandberg verankerd staan.
Om op de berg te komen was er een lange trap aangelegd. De weg naar Beekhul was de Imbosweg vanuit Loenen, de Boshoffweg in Eerbeek bestond immers nog niet en het achterliggende land (richting Eerbeek) was landgoed Coldenhove, in bezit van de familie Sanders. Later werd Coldenhove gekocht door dhr. Wolzak die hier een vakantiekamp begon.

Onder aan de trap bevond zich een weiland, waar één spreng, die samen met een tweede spreng de Eerbeekse beek vormt, om heen stroomde. Aan de rand van deze spreng was een houten paardenstal gebouwd. Iets verderop lag over deze beek een klein bruggetje naar een houten blokhut. Deze blokhut was in gebruik bij een padvindersgroep. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze blokhut gebruikt als onderkomen voor enkele onderduikers. Helaas zijn er geen restanten meer te vinden van deze hut.


Beekhul  


In het huisje Beekhul was uiteraard geen elektriciteit of stromend water aanwezig. Om alle etenswaren koel te houden in de warme zomers was er een ingenieuze koelkast gebouwd. Een houtenkist, welke in de vloer verzonk, bestond uit een houten bekisting met een dubbelwandige zinken binnenzijde. In deze tussenwand werd ijs geplaatst, terwijl het smeltwater via een leiding naar buiten werd geleid.

De kleinzoon van de eigenaar, Jan Ankersmit studeerde in Delft, en kwam, tijdens de Tweede Wereldoorlog, in zijn vrije tijd om te studeren naar Beekhul. Deze afstand van rond de 150 kilometer legde hij, samen met enkele studiegenoten per fiets af. Zijn studie heeft hij met goed gevolg beeindigd, en de inmiddels op leeftijd zijnde
Ir. J. Ankersmit kan zich ook de werking van deze koelkast niet herinneren. Verklaring hiervoor is dat de ijs-leveranties tijdens de oorlog gestaakt zouden zijn.


Koelkast



Plattegrond

Huize Beekhul is op de plattegrond van Landal Greenparks terug te vinden onder huisnummer 950. De lokatie is door de grote privacy en de schitterende ligging perfect geschikt voor bijvoorbeeld bruiloft of andere speciale gelegenheid. De prijs van verblijf in Beekhul, waar overigens geen kortingen op worden gegeven, is gelijk aan die van een reguliere vier persoons (4D) bungalow en is alleen rechtstreeks via (de boekingstelefoon van) Landal te reserveren, waar het overigens ten onrechte wordt aangeprezen als "boswachtershuisje". Eerder verzorgde een zuster-onderneming, Novasol, de verhuur van Beekhul.

Na de oorlog werd landgoed Beekhul verkocht aan dhr. Wolzak, en werd het bij het vacantiekamp Coldenhove gevoegd, waarmee de oppervlakte met 21 hectare toe nam. Dit is geweest tussen 1951 en 1956.



Toen het vacantiekamp in handen was van Aegon, werd het huis Beekhul verhuurd als 6 persoons bungalow. Als één van de weinige bungalows was Beekhul, welke als nummer 106 op de plattegrond vermeld stond, niet voorzien van bijvoorbeeld centrale verwarming, dit werd pas later aangelegd.


Beekhul. Klik op de foto voor een vergroting.



Beekhul in het paars


Vlak na de modernisering van het park, waarbij veel oude huisjes plaats moesten maken voor nieuwbouw, werd Beekhul uit de verhuur gehaald. Het huis werd in gebruik genomen als opslagplaats voor materialen die bij de verschillende georganiseerde activiteiten gebruikt werden.

Het min of meer leegstaande Beekhul werd redelijk verwaarloosd, en na de opname van een Milka reclame voor Kraft Foods Deutschland werd Beekhul zelfs paars geschilderd. Ook werd de serie Ernst Bobbie en de Rest hier opgenomen. Een besluit omtrent de toekomst was snel genomen, het zou gesloopt worden.
Gelukkig is het bewaard gebleven: vrijwilligers, familie van een Landal medewerker, heeft Beekhul gerestaureerd. Zij hebben het fraai opgeknapt, zonder de uitstraling aan te tasten. Alleen de kleur van het huis is aangepast, in plaats van het donkergroen van vroeger, staat het nu te stralen in de creme-kleur met donkergroene accenten. Het huis is weer in gebruik zoals het bedoeld is: een huis om van de omgeving te genieten. Wel staat het ondertussen binnen het wildhek van Coldenhove. Dit is wel degelijk nodig, daar een grote groep wilde zwijnen zich in de directe omgeving ophoud.


Verandazijde Beekhul



Achterzijde Beekhul

door deze pagina te bezoeken gaat U accoord met de disclaimer